Mindig is foglalkoztatott, miként lenne megvalósítható a kelt tészta készítése élesztő nélkül.
Nem is kellet messzire menjek, hisz a hagyományos kovászt alapul véve, az univerzális, búzaliszt teljes kiváltására alkalmas Lisztvarázsból és vízből tökéletes paleo kovászt készíthetünk, annak minden jótékony tulajdonságával!
A kovászolási idő alatt a környezetből felvett mikroorganizmusok elkezdenek „táplálkozni”, elkezdik lebontani a szénhidrátot, keményítőt, fehérjét és cserébe tajsavat, ecetsavat termelnek, ettől a kellemes savanykás íz, illat. Aki picit is érzékeny a keményítőre, annak érdemes próbát tennie a Lisztvarázs kovásszal készült kenyérrel, péksüteménnyel. Az erjedés során felszabaduló széndioxid lyukacsossá teszi a kovászt, mely szintén hozzájárul ahhoz, hogy jóval tartósabb a hagyományos paleo péksüteményeknél és ízében, állagában is minden paleo péksüteményt felülmúl, ha kovásszal készítjük el azt.
A kovász készítéshez szükséges
- egy csíramentes üvegre (lehet akár befőttes üveg is)
- papírtörlőre a tetejét lefedni (akár le is gumizhatod, de nem muszáj)
- egy fakanálra (ami szintén csíramentes)
Recept a kovászhoz:
- 15 g Lisztvarázs
- 50 g szobahőmérsékletű víz(a klór miatt nem csapvíz, hanem ásványvíz)
Az üvegbe beleöntöd a hozzávalókat és alaposan elkevered. Ráteszed a papírtörlő fedést, majd kint hagyod olyan helyen, ahol legalább 23-24 fokot eléri a hőmérséklet és nincs nagy hőingadozás. Minden nap ugyanabban a napszakban a fenti mennyiséggel „megeteted” (arányosan lehet többet is adni neki, ha több kovászt szeretnél) Elkezdődik a fermentálódás, a 2-3. naptól már enyhén savanykás illatot kell érezz és a tetején buborékok jelennek meg, az üvegen át láthatóvá válik a lyukacsossága. Ilyenkor már kész a kovászod, vehetsz ki belőle és süthetsz is vele. Ha melegebb van, akkor intenzívebb a fermentálódás, így megeshet, hogy kétszer is kell etetned egy nap. Minél savanykásabb, annál éhesebb :) Ha nem használod, akkor tedd bátran hűtőbe és a felhasználás előtti napon vedd ki, etesd meg és hagyd szoba hőmérsékleten, had éledjen fel. Hűtőben is célszerű legalább heti egy alkalommal etetni. Hogy frissítsd a tésztát etetés előtt mindig vegyél ki belőle legalább akkora mennyiséget(75g kovász), mint amennyivel eteted.
Kenyér II. – gyors, sütőforma nélkül sül
Hozzávalók: 4 közepes tojás, 140 g PaleoLét Lisztvarázs, 90 g kovász, 1,5 tk só, 1 nagy csipet szódabikarbóna, nagy csipet kókuszvirág cukor
Elkészítés: A tojást keverd el a Lisztvarázzsal, sóval, sütőporral, majd mehet hozzá a kovász. Alaposan dolgozd össze, hagyd pihenni langyos helyen letakarva (sütőbe tettem kb. 40 fokra) kb. 1,5 órácskát. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, légkeverésre. Pár csipet Lisztvarázzsal óvatosan gyúrd át, akkor jó, ha már nem ragad. Formálj belőle kenyeret, majd sütőpapírra téve 200 fokon süsd 25 percig, majd 180 fokra visszakapcsolva további 35 perc alatt süsd készre.
Judit is elkészítette ezt a kenyeret, szintén kovásszal a Facebook Lisztvarázs alkotócsoportjában
Jutka is elkészítette ezt a kenyeret, szintén kovásszal a Facebook Lisztvarázs alkotócsoportjában
Nálam is beütött a kovász szerelem ?
https://www.facebook.com/groups/157633358170895/permalink/287615871839309/
Ennek alapján: Kenyér II. – gyors, sütőforma nélkül sül, szuper lett.?
Erika is elkészítette a fenti receptet (Kenyér II) A Facebook Lisztvarázs alkotócsoportjában
Mariann is elkészítette a fenti receptet (Kenyér II) A Facebook Lisztvarázs alkotócsoportjában
Éva Bagettet készített kovásszal a Facebook Lisztvarázs alkotócsoportjában
Hozzávalók:
4 db 50 g-os tojás, 300 g kovász, 160 g Lisztvarázs, 4 g só, 60 g kacsazsír.
Elkészítés:
Összegyúrtam, bagettet formáltam, köménymaggal és Maldon sóvirággal megszórtam, majd bagett sütőben először 200 fokon 20 percig, majd 180 fokon 30 perc alatt készre sütöttem.
Éva tepertős pogácsát készített kovásszal a Facebook Lisztvarázs alkotócsoportjában
+/ – 300 g PaleoLét lisztvarázs
1 tk szódabikarbóna/paleo sütőpor(opcionális)
90 g kókuszjoghurt (natúr)
1 kávéskanál só
100 g vadkovász(lisztvarázsból
2 db tojás
+/-150 ml totu tej/növényitej szükség szerint
1 tk. kókuszvirágcukor(a kelesztéskor tápanyaggá válik a fermentálódáshoz)
200 g darált tepertő
1 ek. dijoni mustár
1 ek. erős Pista
100 g reszelt cheddar sajt (opcionális)
bambuszrost a nyújtáshoz
1 tojássárgája a kenéshez
tökmag a díszítéshez
A lisztet a szódabikarbónával,a sóval egy tálba szitáljuk,majd beleütjük a tojásokat.Hozzáadjuk a joghurtot a kovászt, a tepertőt,a dijoni mustárt és az erős Pistát összekeverjük
Lágy formázható lesz a tésztánk.( ha nagyon ragadna a kezünkhöz egy kis lisztvarázst adunk hozzá)Kelesztőtálba téve meleg helyen pihentetjük. (a sütőt előmelegítjük 50 fokra majd kikapcsoljuk) Amikor duplájára nő kelt a tészta, lisztes felületen kinyújtjuk és megszórjuk a reszelt sajt felével fentről le alulról felfelé hajtogatjuk,majd oldalról középre jobb,bal, és visszarakjuk a kelesztő tálba. Még egyszer megismételjük hajtogatást pihentetjük. ( min.25 percig) Kinyújtjuk a tésztát félbe hajtjuk rá a tésztára ,majd pogácsa kiszúróval kiszúrjuk,( a tészta vastagsága majdnem a pogácsa kiszúró) tojássárgájával lekenjük,tökmaggal megszórjuk.Előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig,majd 180 fokon készre sütjük.Akkor jó amikor érezzük az illatát.Rácson hagyjuk kihűlni.
Niki kakaós csigát készített kovásszal a Facebook Lisztvarázs alkotócsoportjában
A tésztához.:
4 tojás, 20 gramm negyedannyi édesítő, 20 gr. kokuszviragcukor, 240 gr. lisztvarázs, 150 gr. kovász, 50 gr. kókusztej. 1 óra kelesztes a sütőben!
Kakaós töltelék :
65 gr. cocomas, 5 gr. negyedannyi vagy 20 gr. bármilyen edesítő, 15 gr. kakaópor
Fahéjas töltelék :
65 gr. cocomas, 5 gr. negyedannyi, fahéj (nem mértem úgy érzésre minagyonfahejasanszeretjük).
Be a sütőbe, sima elektromos van, nincs legkeverésem, 180 fok 15 perc, utánna lekentem vaníliás cocomasos krémmel és vissza még 5 percig üdült a melegen!
KB. 30 db kicsi csigusz lett. 15-15 és ezeket 65gr cocomas, vanília őrlemény és pici eritrit keverékével kentem le!
Jutka csigákat készített kovásszal a Facebook Lisztvarázs alkotócsoportjában
Kovászka ismét?
https://m.facebook.com/groups/157633358170895?view=permalink&id=285793025354927
Ezzel a tésztával dolgoztam. Könnyen kezelhető nyújtható tekerhető. Ketté vettem.Töltelék: totu, vanília ,negyedannyi édesítő,ezt kentem az egyikre. A másikra mák ,negyedannyi,vanília, cocomas.Rákentem majd mazsolával meghintettem. Feldaraboltam 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20 percig majd 175 fokon újabb 20 percig sütöttem.
Köszi a receptet és az ötletet lányok!?
Éva szilvalekvárral töltött kiflit készített kovásszal a Facebook Lisztvarázs alkotócsoportjában
+/ – 300 g PaleoLét lisztvarázs
1 tk szódabikarbóna/paleo sütőpor
90 g kókuszjoghurt (natúr)
1.5 dl totu tej/növényi tej
1 kávéskanál só
100 g kovász
2 db tojás
1 tk. kókuszvirágcukor(kompromisszum, a fermentálódás folyamán táplálék lesz :) )
Töltelék:
szilvalekvár vagy késes aprítóban pici vízzel krémesre forgatott aszalt szilva
Tetejét tojással kenjük le és szórjuk meg pörkölt kesudióval
A lisztet a szódabikarbónával,a sóval egy tálba szitáljuk,majd beleütjük a tojásokat.Hozzáadjuk a joghurtot a kovászt, jól kidolgozzuk, dagasztjuk. Kelesztőtálba téve meleg helyen kb: 30 percig pihentetjük..Enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, a tésztát 3 részre osztjuk.(2 db vissza rakjuk a hűtőbe további felhasználásig) A cipót 3 mm vastagra, kör alakúra nyújtjuk .Majd 4 cikkre vágjuk.Az így kapott háromszög felső felébe,rakjuk a szilvalekvár 1- 2 szem aszalt szilvát,és feltekerjük.Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.Lekenjük tojással,megszórjuk a pörkölt kesudióval. Előmelegített sütőben 200 fok készre sütjük, akkor készült el ha érzem az illatát
Niki tepertős pogácsát készített kovásszal a Facebook Lisztvarázs alkotócsoportjában
Kovász úr ma másodjára is hadba állt! Mert megtettszett az itt talált tepertős pogi recept gondoltam kiprobalom! 200 gr. tepertobol dupla adaggal gyurtam be, ment hozzá még 100 gr. kovász és megemeltem a liszt mennyiséget, plusz raktam hozzá 2 db tojit is! Isteni finom lett, megjegyzés (még fejlesztés alatt, mert picitszalonnas, de sebaj elfogfogyni) ?
Újhagymás-Baconös Croissant készítettem kovásszal
Kovászka ismét akcióba lépett
Hozzávalók 8 db-hoz:
2 db 50 g-os tojás, 150 g kovász, 80 g Lisztvarázs, 4 g só, 30 g kacsazsír. Tölteléknek újhagymát és bacont pirítottam és kevertem hozzá dijoni mustárt.
Miután a tésztát jó alaposan összekevertem, két órát kelt langyos sütőben. Kinyújtottam, töltöttem, feltekertem, tojással lekentem, majd 200 fokos, légkeveréses sütőben sütöttem 25 percet, míg barna nem lett.
Niki zsemlét sütött kovásszal a Facebook Lisztvarázs alkotócsoportjában
Kovász úr hadba lép 3. felvonás!
8 db tojás, 300 g kovász, 120 g kacsazsír, 350 g lisztvarázs, 1 ek. utifűmaghéj, 1 ek. tojásfehérje por, 2 nagy csipet kokuszvirágcukor, 1tk. szódabikarbóna, 8g só! 1,5 óra kelesztés és 9 nagyméretű zsömle lett belőle, 200 fokon 15 perc, majd 180 fokon 10 perc! Csodás bélzetű fincsi zsömle!
Judit lángost készített kovásszal a Facebook Lisztvarázs alkotócsoportjában
Fokhagymás-tejfölös lángost készítettem ? Egyrészt, mert már rég ettem, másrészt annyira ötlettelen vagyok mostanság, hogy mit készítsek, ami nem tegnapelőtt volt Jah és persze Kovászkát is tesztelgetem
Hozzávalók 5 db tenyérnyi lángoshoz (1 bőven elegendő volt, még sok is
2 közepes tojás, 100 g Lisztvarázs, 80 g hibernált Kovászka (hűtőben tartom 3 napja), 4 g só, 20 g langyos sertés zsír, 25 g langyos víz. Nagyon alaposan összedolgoztam.
2,5 órára sütőbe tettem úgy, hogy 50 fokra előmelegítettem a sütőt, betettem letakarva a tésztát, majd le is kapcsoltam.
Olajozott kézzel nyújtottam, majd forró, bő olajban kisütöttem.
A tejföl kókusztejszínből pici sóval, pici mustárral készült.
Kati Töltikét sütött kovásszal a Facebook Lisztvarázs alkotócsoportjában
A tőtike hozzávalói (előre is elnézést, hogy nem szakácskönyvesen írom). 3 napos Judit kovásza, ezt az egyet mértem le: 122 gr.;1 db tojás; 20 + 20 gr vaj(helyettesítsd kókuszmargarinnal vagy gheevel); 6 púpos evőkanál paleo lisztvarázs; 1+1 evőkanál méz(vagy egyéb általad preferált édesítő); 1 citrom reszelt héja; 3 marék darált dió; egy lehelletnyi olvasztott étcsoki a díszítéshez. Elkészítése: a kovászt jól elkeverem a 20 gr olvasztott langyos vajjal(helyettesítd kókuszmargarinnal vagy gheevel). Ebbe keverem jó alaposan bele a reszelt citromhéjat, a lisztet, az 1 evőkanál mézet(vagy egyéb általad preferált édesítő). Összegyúrom alaposan, ha kívánja még a lisztet, akkor adhatunk hozzá, lényeg, hogy ne ragadjon, de lágy és gyúrható legyen. Meleg helyen kb 1 órát pihentetem, kelesztetem, hagy dagadjon! Eközben a ledarált diót a 20 gr vajon, 1 kanál méz hozzáadásával összeforralom. A tésztát kinyújtás előtt átgyúrom. Négyzetekre vágom a vékonyra nyújtott tésztát, ebbe rakom a tölteléket, majd feltekerem, úgy, hogy ne folyjon ki belőle a diós töltelék. Sütőpapirral bélelt tepsibe rakom, ahol még pihennie kell kb. 20 percet, amíg a sütő bemelegszik. Nekem, a gondos feltekerés ellenére is kiszivárgott az olvadozó vaj, de még sütés közben sütőecsettel visszakentem a tésztákra, ettől még fényes is lett. 180 fokon sütöttem kb. 20 percig ( vagyis megnyomkodtam a tetejét, hogy mizujs). Egyébként van egy örökölt sütési fortélyom: a sütit addig kell sütni, amíg el kezd illatozni, akkor jó! No, addig süssük, amíg a citromhéjjal kevert méz illatanyaga nyálat nem csikar a szánkba. Egy csík étcsokit mikróban megolvasztottam és rácsurgattam a még meleg tőtikékre! Ennyi, így konyhanyelven! ;)
Judit Bejglit készített kovásszal
Recept itt: https://paleolet.hu/paleo-bejgli-es-mezeskalacs/
Ildikó Kürtöskalácsot készített kovásszal a Facebook Lisztvarázs alkotócsoportjában
Lisztvarázsból készült kovásszal sütöttem kürtőskalácsot (diósat,és mézeskalács ízűt). Bátran el tudjátok otthon készíteni,nagyon egyszerű,csak elhasznált papírtörlő guriga szükséges hozzá ?Recept: 1 tojás,10 g kókuszolaj,25 g poreritrit,110 g kovász,110 g lisztvarázs,csipet só és szódabikarbóna,vanília aroma. Összekevertem a hozzávalókat, majd 40 fokon egy órára a sütőbe tettem. Sütés előtt vízzel lekentem,és megforgattam eritrites dióban,mézeskali fűszerben. 180 fokon 30 perc alatt megsül. Éppenhogy nyersnek tűnik,amikor kivesszük,de ha picit türelemmel leszünk,tökéletes lesz ??
Brigi pizzát készített a Facebook Lisztvarázs alkotócsoportjában
A mai ebéd… pizza. ?
A pizzatésztához Judit kovászos pizza receptjét használtam. (https://m.facebook.com/groups/157633358170895?view=permalink&id=323842038216692)
Ezúton is hála és köszönet érte! Hát ez valami isteni finom! ? Régóta paleózok, és rengeteg pizza tészta receptet kipróbáltam, de ez!… Mindegyiket felül múlja! (Talán látszik a képen milyen szép textúrája lett a tésztának… és hát nagyon finom, ízes is. ?)
Pizzaszósz helyett zakuszkával kentem meg, és végül mindeféle finomságot tettem rá. ?
Off