Hozzávalók 1 db nagy méretű, 16 szeletes bejglihez:
2 db közepes méretű tojás
50 g reszelt alma(héj nélkül és nagyjából nyomkodd ki a levét, ha túl lédús lenne) VAGY paleo kovász (ugyan mivel eritritet teszünk a tésztába, plusz emelkedést ne várjunk, viszont hihetetlen szuper emulgáló hatása van!! Csodaszuper tésztánk lesz!
30 g eritrit
150 g PaleoLét lisztvarázs
1 tk PaleoLét sütőpor
2 ek olvasztott sertés, kacsa zsír
10 g víz (csak a kovászos verzióhoz!!!)
1 db tojás a bejgli lekenéséhez
Máktöltelék (1 adag tésztához a fenti recept alapján) :
100 g őrölt mák
60 g eritrit
1 kk vanília őrlemény
4 ek sárgabarack lekvár
1 narancs reszelt héja
1 narancs leve
1 marék mazsola, melyet előzőleg a narancslében áztattunk
Sűrűre összefőzzük a hozzávalókat, majd kihűtjük és mehet a tésztára.
Dió töltelék (1 adag tésztához a fenti recept alapján):
100 g őrölt dió
50 g eritrit
1 kk vanília őrlemény
4 ek sárgabarack lekvár
1 narancs reszelt héja
1 narancs leve
1 marék mazsola, melyet előzőleg a narancslében áztattunk
Sűrűre összefőzzük a hozzávalókat, majd kihűtjük és mehet a tésztára.
Édesítőszer-mentes Dió töltelék (1 adag tésztához a fenti recept alapján):
45 g frissen facsart narancslé
8 g mazsola
55 g vajpuha datolya
55 g darált dió
A mazsolát áztasd a narancslébe kb. 10-15 percre, majd keverd hozzá a vajpuha datolyát, amit előzőleg villával pépesre nyomkodtál. Keverd hozzá a diót, végül add hozzá a mazsolát a narancslével együtt.
A töltelék hozzávalóit csak össze kell keverni és mehet a tésztára.
Marcipán töltelék (1 adag tésztához a fenti recept alapján):
150 g Mandula liszt (hántolt földi mandulát használtam)
50 g eritrit
3 g rum aroma
50-55 g víz (annyi, hogy kenhető masszát kapjunk)
A töltelék hozzávalóit csak össze kell keverni és mehet a tésztára.
Elkészítés:
1. A száraz és a nedves hozzávalók összekeverését követően gyúrj a tésztából gombócot, majd folpackba csomagolva tedd félre pihenni kb. fél órácskára míg elkészíted a tölteléket.
2. Tapadásmentes sütőpapíron nyújtsd 0,3-0,5 cm vastagságúra, téglalap alakúra, majd a választott tölteléket óvatosan simítsd a tetejére úgy, hogy a két szélét behajtod, ezt követően hosszanti irányban a sütőpapírlap segítségével tekerd fel. Ha az almareszelékes tésztát készíted, pici lisztvarázst hints a sütőpapírra, mielőtt nyújtanád és a tésztára is.
3. Tojássárgájával kend le a rudat, majd, ha megszáradt fehérjével is. Ezt követően óvatosan szurkáld meg. A két lekenés között fontos a száradás, hogy igazán márványosan gyönyörű legyen ;-) Ha idő szűkében vagy, akkor csak kend le felvert tojással, szurkáld meg és mehet is az előzőleg előmelegített sütőbe.
4. 175 fokos sütőben, alsó-felső sütésen, süsd 40-45 percig. (sütőfüggő, figyelgesd az uccsó 10 percben)
Mézeskalács:
170 g Lisztvarázs
2 M-es tojás
3 g PaleoLét sütőpor
3 tk Lucullus Mézeskalács fűszerkeverék
120 g méz
A hozzávalókat a felsorolt sorrendben keverd össze, majd folpackba csomagolva 30 percet hűvös helyen pihentesd. Lisztvarázzsal hintett felületen nyújtsd kb. 0,5 cm vastagra. Szúrd ki, majd 175 fokos sütőben 6-7 perc alatt süsd készre. Tojásfehérjébe vagy citromlébe elkevert por eritrittel díszítsd.
Ebből az adagból – formától függően – kb. 20 db mézeskalács lesz.
Mézeskalács máz:
100g por eritrit, 1/2 tojásfehérje (kb. 16g), 3 csepp citromlé. Alaposan keverd ki, majd habzsákból mehet is a kalácsok tetejére.
Off