A Party szendvics alapját képező kenyeret az ITT található cukkinis kenyér alapján készítettem. Annyit változtattam rajta, hogy Szilveszterre szabtam :-) Oly módon, hogy a cukkini helyett párolt, turmixolt csócsókát tettem bele és a víz is kimaradt belőle. Természetesen a cukkini, csicsóka, alma kompatibilisek egymással, így, ha nincs otthon egyik alapanyag még nem biztos, hogy kenyér nélkül maradunk, mert esélyes, hogy van a másik :-)
Azért esett a választásom a csicsókára, mert a karácsonyi össze-vissza evés még a paleósok körében is előfordul, hisz az autentikus karácsonykor desszert is előfordul jócskán és a rokonlátogatásokkor – ha készülnek nekünk paleós finomsággal – illendő abból eszegetni. Így a „fölöslegesen” fogyasztott ételek megterhelhetik emésztőrendszerünket. A csicsóka pedig speciális inulintartalmának köszönhetően, mely emésztetlenül jut el a vastagbélbe, kitűnő táptalajt képez a jó bélbaciknak.
Szóval, ha már megkínoztuk a pocakunkat, utána illendő kedveskedni is neki :-)
Elkészítés:
A csicsókapüréhez 1/2 kg csicsókát megtisztítottam, majd apró darabokra vágva kókusz olajon megfuttatott hagymára, fokhagymára dobtam, átpirítottam, 2 tk metélőhagymát vágtam hozzá és kapott 1 tk őrölt római köményt majd fedő alatt puhára pároltam, turmixoltam.
A szobahőmérsékletű csicsóka püréből kivettem 100 g-nyit a kenyérhez, amit EZ alapján a recept alapján készítettem el, csak a cukkinit csicsókára cseréltem. A maradék püré pedig a szendvicsek alsó rétegének töltésére visszamaradt. A felső réteghez főtt tojást, mustárral és oliva olajjal, pici sóval habosra turmixoltam, majd habzsákba töltve rétegeztem a szendvicsekre.
A csicsóka chipshez a leszeletelt csicsókát forró olajban aranysárgára sütjük. Figyeljünk, hogy ugyan lágynak érezzük az olajban, de amint aranysárgán kivesszük és veszít a hőmérsékletéből azonnal ropogóssá válik. Szóval ne égessük meg :-)
Ha időnkből engedi készítsünk a vendégseregnek pogácsát és sajtos rudat is az alábbiak szerint:
Off